Försvarsmaktshund

Jag vet att en del undrar lite över detta med att ha en hund ifrån Försvarsmakten. Därför berättar jag lite om detta här. Har man ytterligare frågor och funderingar så är det helt ok att kommentera så svarar jag.

Första fotot på FM Heepa, taget när vi hämtade henne i Märsta 26/8-12. Åtta veckor gammal.

Bakgrund:
Försvarsmakten (nedan förkortat FM) föder årligen upp ca 250 schäferhundar för att få fram tjänstehundar till FM och även Polisen tar hundar därifrån. Av dessa klarar ca 50 per år de tester som krävs för att gå vidare till dressyr. Hundarna bor hos fodervärdar under sina första 14-16 månader i livet, och där får de lära sig de grundläggande sakerna en hund behöver kunna, som att vara i olika miljöer, träffa på andra hundar och göra saker som kan vara lite "läskiga" som att åka buss, tåg, hiss och så vidare.
Hundarna är avlade på rena brukslinjer,de är inga "räkryggar" utan ska hålla för att hoppa, skutta och arbeta som en riktig brukshund, och det är inte ovanligt med både en och flera tjänste- eller polishundar bakåt i leden. Det man ska vara inställd på när man funderar på att ta en FM-hund är att de är betydligt mer aktiva och "på" än en vanlig familjehund. De mår bäst av att få jobba åtta-tio timmar per dag, de är avlade för att jobba och många av dem blir lätt rastlösa. Vid utlämningen av en åttaveckors valp så fick vi höra att "dessa hundar har BÅDE ADHD och DAMP" och även om de inte verkar så från start, så har det visat sig stämma på många av dem! Därmed inte sagt att de är otrevliga, snarare tvärtom. Men de är väldigt aktiva.

Det är mycket fart och action i dessa hundar redan från start. Gränssättning är ett måste från dag ett. Kamplusten ska triggas, men inte om inte husse/matte vill. Då ska hunden acceptera ett nej. Här har Heepa tagit tag i lillhusses tröja, vilket var ok just då men inte varje dag.

Valpar
Schäfervalpar är ljuvligt söta. FM-valparna lämnas ut mellan åtta och tio veckors ålder, och när de kommer hem till dig som fodervärd så har de med sig ett startkit i en låda, så att du inte ska behöva ha några utlägg för hunden. Man hämtar hunden på angiven plats (Vi hämtade Heepa i Märsta) och man får milersättning för resor som rör hunden, som utlämning, valpträffar, veterinärbesök och L-test etc) om man skickar in en blankett som man får vid utlämningen.
Med hunden kommer:
  • 1 liggfäll 
  • 2 matskålar i rostfritt stål
  • 1 halsband av halvstrypmodell (svart för hanar, rött för tikar) 
  • 1 koppel 
  • 1 klotång
  • 1 borste för fällning
  • 1 liten påse hundmat
  • Produktprover som kan vara hundgodis (om man inte får en projekthund, mer om detta längre ner) 
  • T-shirt med trycket "jag är fodervärd åt Försvarsmakten" i stl M.
  • Informationshäfte
  • På sommaren kan man också få med ett fästinghalsband. Får man hunden en annan tid på året så kommer fästinghalsbandet med posten på vårkanten.
Liggfällen är en trygg, varm plats i början och när det är dags för test ska den med OM hunden klarar testet, tillsammans med resten av sakerna man fått till hunden. men viktigast är fällen, eftersom den innebär en trygghet och luktar bekant. Hunden får nämligen inte följa med hem efter L-testet igen om den klarar det.


Foder
Försvarsmaktens hundar äter ett torrfoder som man beställer via nätet eller telefon, leveranstiden är mellan 1-3 dagar och du kan få det utkört ända hem till dörren. Du har aldrig några kostnader för hundmaten, de som du beställer av skickar räkningen direkt till försvarsmakten. Du följer i regel doseringen på påsen, och sköter utfodringen som om det vore din egen hund.

Projekthund
Vissa av FM-hundarna är så kallade projekthundar, de får BARA äta anvisat foder och INGET annat, inte ens en ostbit. Detta för att FM jobbar på att minska schäferrelaterade problem som schäferklåda och foderallergi. Man kan ge dessa hundar kalkben och annat som fodervärdskonsulenten berättar mer om. Du får inte själv välja om din hund är en projekthund eller inte, det är slumpade kullar som utses till projekthundar av FM.

Att leka med andra hundar är helt ok och t o m uppmuntras från FM eftersom en socialiserad hund är en trygg hund som blir lättare att dressera längre fram. Men börja gärna med hundar i samma storlek, och vänta tills hunden vaccinerats vid 12 veckors ålder innan andra hundar än familjens egna får träffa valpen. För säkerhets skull.


Vad förväntar FM sig av fodervärden?
FM förväntar sig att du som fodervärd tar hand om hunden på bästa sätt, precis som om det vore din egen hund. Du får köpa vilka leksaker du vill åt hunden, gå vilka kurser du vill UTOM VILTSPÅR OCH SKYDD och dessa kurser (valp- fortsättning, freestyle eller vad det nu är du vill göra) bekostar du i så fall själv. Du får låta hunden göra samma saker som din egen hund, och ju fler olika miljöer och upplevelser din hund får i bagaget desto bättre.
Du åtar dig att följa Jordbruksverkets lagar och regler för att ha hund. Det finns inga tvång att hunden ska tränas eller tävlas eller ställas ut, men det är helt ok att göra det om man vill.

Din främsta uppgift är att visa hunden världen så att den är förberedd på ett bra sätt den dagen det är dags för L-testet. Hunden bör inte vara mörkrädd, höjdrädd eller orolig. Den ska inte heller vara aggressiv eller otillgänglig. Den ska klara att hanteras av vem som helst (kolla tänder, klor och tassar samt öron t ex) även på halkiga underlag. Den bör vara van vid barn, cyklar, trafik osv, och det är en klar fördel om den inte tvekar inför nya situationer utan litar på sin förare. Många av de här sakerna finns "inbyggt" i schäfern som ras, men även i individen. De flesta FM-hundar har en väldigt tydlig på/av-knapp som man måste se till att träna också. Hunden ska se hemmet som en lugn plats där man kan lägga sig och vila, och när det sen begärs arbete oavsett form, så är det bra om hunden är lite taggad, för att sedan kunna lägga sig och vara passiv när man begär detta.

FM Heepa är aktiv när man är ute, och har lätt för att lägga sig passiv när man går in. Det är värdefullt för en tjänstehund eftersom man inte vet om det tar tio minuter eller sex timmar till nästa uppdrag, så alla tillfällen för återhämtning är värdefulla. Kan hunden inte slappna av mellan jobben så är det svårt för den att orka jobba ordentligt.


Veterinära frågor och åtgärder:
FM-hundarna har ingen försäkring, helt enkelt för att det skulle bli för dyrt för FM att hålla alla hundar försäkrade i förebyggande syfte. De har i stället valt att ta varje skada eller sjukdomstillstånd när det kommer, det är bättre för DERAS ekonomi. Försäkring är ju annars en kostnad som en hundägare får räkna med för att rädda sin ekonomi OM olyckan är framme. Lite annorlunda här alltså.
Hundens veterinärvård betalas av FM. Vid utlämningen får man en del papper, bland annat vaccinationskort och information om hur man går tillväga hos veterinären när man går dit. Du har ansvar för att hunden vaccineras, höftledsröntgas och avmaskas enligt ett schema som du får av personalen vid utlämningen. Vid akuta olycksfall eller funderingar gällande hundens hälsa (t ex om den inte verkar tåla fodret eller blir halt etc) så ringer man till FHTE:s egen veterinär som tar beslut angående fortsatta åtgärder. I de flesta fall löser man saker på telefon, eller så skickas man vidare till den veterinär man själv väljer, för vidare vård och behandling. Någon hund svalde t ex en strumpa och fick åka in och ligga med dropp på Ultuna några dygn, och om operation ansågs nödvändig så var kostnaden för denna redan beviljad från FM.

FM Heepa & FM Heidi (kullsystrar). Att ha FM-hund innebär inte bara jobb, det är också otroligt kul att se dessa kloka hundar växa och utvecklas. De har sina faser med "öronproppar" och egen vilja men när man väl trälat sig igenom dessa så är det otroligt trevliga hundar som är lättlärda långt över de normala gränserna. Det är mycket arbete, det ska inte förnekas, men det är väl värt det!

Röntgen och L-test
När hunden är ca 13-14 månader ska den höftledsröntgas, du som fodervärd har ansvar för tidsbokning precis som när hunden ska vaccineras t ex. Resultatet från röntgen kommer INTE skickas hem utan det hamnar i hundens uppgifter hos SKK. Har hunden D-höfter så kommer den automatiskt att diskvalificeras även om den klarar L-testet, då den inte skulle hålla i tjänst. Då erbjuds du som fodervärd att få hunden gratis efter fodervärdstidens slut.
A, B och C-höfter är att anse som godkända höfter och hundar med såna höfter kostar 2000 kr om de inte klarar testet och som fodervärd har du "första tjing" att köpa hunden.

När hunden röntgats så tar det någon månad, ibland lite mer, sen dyker det upp en tid för Lämlighetstest i brevlådan. Testet är inte frivilligt, ALLA hundar testas, även de som har exteriöra fel etc.
En hanhund har två möjliga utgångar:
Den klarar eller den klarar inte testet. Klarar den inte test så erbjuds fodervärden att köpa hunden för 2000 kr såvida den inte har d-höfter eller allergi, då får man hunden gratis.

FM Heepa ser snö för första gången. Det är en upplevelse att få följa dessa hundar, och samtidigt gör man en samhällsinsats och hur det än slutar så har man lyckats. Klarar hunden testet så har man lyckats producera en bra tjänstehund. Klarar den INTE testet så har man en egen fin kompis om man vill ha hunden kvar.

En tik har tre möjligheter.
Den kan klara testet och gå till tjänst, inte klara testet och fodervärden får samma erbjudande som när en hane inte klarar testet, och tiken kan också klara testet och bli avelstik, vilket innebär att hunden får följa med hem och därefter bekostar FM allting fram tills hunden är max sju år.

  • Hunden kan få max fem kullar med valpar, och under ca tre månader åt gången är hunden stationerad uppe i Sollefteå där FHTE:s personal tar hand om tiken och valparna fram till utlämningen av dem. Hunden hämtas och lämnas inför och efter valpning i samråd med FHTE. 

  • Du som fodervärd ansvarar för att kontakta FHTE och berätta när tiken löper och att köra henne till en av FHTE utvald hane för parning samt att kolla hos veterinär och se om tiken blivit dräktig. 

  • Utvärdering av tikens valpar görs efter en eller två kullar och baserat på detta så avgörs om hon ska fortsätta i avel eller inte. När tiken tas ur avel så skrivs hon över på fodervärden som får henne kostnadsfritt. 
Du får tävla/träna en avelstik även i skydds eller viltspår när hon inte "jobbar som mamma".

En FM-hund kan vara så mycket mer än bara en tjänstehund. Den blir en riktig kompis och man kan ha mycket kul med den. Här har FM Heepa fått vara med och leka lite maskerad med barnen.

Bra att veta kan vara att OM man inte "orkar med" hunden så har man 30 dagars "uppsägning" på hunden, dvs från det att du kontaktar fodervärdskonsulent och säger att du inte vill ha kvar hunden så skaffar de fram ett nytt hem åt den inom 30 dagar max. Man vill förstås inte omplacera hundar i onödan, men det kan vara skönt att veta att om familjeförhållandena förändras så finns det någon som kan överta hunden och se till att den får ett vettigt hem.
Det finns också flera grupper för de som har FM-hundar på Facebook, där man får tips, råd och peppning eller svar på frågor från både andra fodervärdar och från personal på FHTE och fodervärdskonsulenter. Man är aldrig "ensam" om man har problem.

4 kommentarer:

  1. Hej, jag undrar hur långt i förväg får man veta om det finns någon omplaceringshund efter L-test? Alltså en som omplaceras efter 16 månaders ålder. (jag har anmält mitt intresse)

    SvaraRadera
  2. Hej, jag undrar hur långt i förväg får man veta om det finns någon omplaceringshund efter L-test? Alltså en som omplaceras efter 16 månaders ålder. (jag har anmält mitt intresse)

    SvaraRadera
  3. Vilka raser är det som används och som man kan bli fodervärd till?

    SvaraRadera
  4. Undrar också vilka raser som finns?

    SvaraRadera