torsdag 7 november 2013

Bryter mot könsnormerna

Stackars Tim har en mamma som inte är som andra mammor. Jag förordar ju detta med att barnen ska lära sig att hjälpa till hemma (och har seriösa problem med att inte slå mig för pannan när jag hör talas om folk vars 13-16-åringar inte kan koka makaroner och steka köttbullar eller tvätta och hänga sin egen tvätt själva. ) så för mig är det naturligt att även Tim hjälper till med det han kan här hemma. Plocka bort sina saker, hänga upp sin jacka och ställa bort sina skor, hjälpa till att duka bordet eller bära ut sopor till exempel.

Jag har drillat Lucas sedan tvåårsåldern i detta med städning och att hjälpa till hemma, och visst han gillar det inte speciellt mycket men å andra sidan är han JÄKLIGT stolt när han är klar.  Och det är skönt både för mig och honom själv att veta att han KAN hantera en skarp kniv eller laga mat utan att bränna sig eller glömma hälften av momenten.

"Girls only", hahaha ja eller hur.. skit också att det måste vara rosa, jag som avskyr rosa. Men är det en tjejgrej så är det..

Så det lär nog kunna bli ett sånt här städset (eller motsvarande) i julklapp åt Tim i år, eftersom han nu är stor nog att dammsuga och torka golv (han försöker ihärdigt med vuxensakerna) och eftersom han faktiskt verkar ännu mer ordningsam än vad Lucas var i samma ålder. Jag ser liksom inte poängen med att man inte lär sina barn de grundläggande grejorna när det gäller att sköta ett hem, jag tänker knappast fixa allt åt dem ända tills de flyttar hemifrån och sen står de där och får köpa nya kläder för att de inte kan tvätta, typ. No way.
 

2 kommentarer:

  1. Jag håller med :)

    Våra barn får med hjälpa till hemma, städa sina rum, plocka i o ur diskmaskinen (robin som gör), plocka av efter maten (robin som gör), gå ut med sopor (robin och Liam), torka av bord o bänkar (Robin som gör men ibland försöker Liam med men oftast får man göra om det), plocka leksaker (oftast Liam). De hjälper även till med annat som att kratta löv, kasta in ved m.m.

    Robin är väl inte så jättesugen på att hjälpa till men ska en slippa ska alla få slippa och det kan de glömma DE ska hjälpa till och det är bra att de hjälper till för då sitter det kvar i huvudet när de flyttar hemmifrån. Robin hjälper även till med matlagning ibland och sin tvätt (inte lika ofta nu som när vi bodde i lägenheten för i lägengheten hade alla barn egna tvättkorgar, det har vi inte nu Robins kläder tvättas med våra för att det inte ska bli halvfulla maskiner och slösa el/vatten på det heehe). När Paulina bodde här så delade de på de nämda sysslorna och när hon flyttar hem igen så kommer det bli så igen. Bla bla bla bla... hur som helst barn SKA hjälpa till, det är bra för dom. :)

    SvaraRadera
  2. Förövrigt hjälper Alice till med utan att man ber henne, hon är en riktig Kajsa Kavat. :) Hoppas det sitter i med. ;)

    SvaraRadera